vitiligo parisa
Hypopigmentering

HYPOPIGMENTERING

• MEDICINSK ASPEKT

Med hypo-pigmentering menar man avsaknad av pigment med ljusare fläckar på huden. Inom sjukvården har man ingen information eller behandling av detta hudproblem.
Vitiligo som anses vara en kronisk hudsjukdom har ofta samband med autoimmuna sjukdomar, vilket man inte vet orsaken till.

• NÄRINGSMEDICINSK/FUNKTIONMEDICINSK ASPEKT

Fläckar av hypo-pigmentering som uppstår på kroppen när man solar och sedan blir röda utan sol är en svamp-infektion kallad pityriasisi versicolor. Dessa utslag ser du främst på överkropp, mage, rygg och axlar/armar. Denna infektion i huden behandlas med anti-svampbehandling, kontakta Hudkliniken för vidare hjälp med behandling.

Om du har utvecklat Vitiligo, vita fläckar som alltid är vita med skarpa kanter till intilliggande hudvävnad, så kan du göra en hårmineral-analys för att se vad som kan vara en bakomliggande orsak. Man har sett samband mellan vitiligo och B12-folsyra brist vilket har behandlats med framgång. Andra orsakar kan vara hög stress och/eller tungmetallsbelastning med hög oxidativ belastning på våra celler som skapar ökade mängder fria radikaler och skador. Eventuella samband med autoimmuna sjukdomar kan vara oupptäckt celiaki.
Läs mer om hårmineral-analys under fliken ANALYSER.

• BEHANDLINGSMÖJLIGHETER KLINIK

Denna typ av hudproblem behandlas inte på klinik.