fbpx

Vitamin-och mineralskolan Avsnitt 2


Health food for fitness concept with fresh fruit, vegetables, pulses, herbs, spices, nuts, grains and pulses. High in anthocyanins, antioxidants,smart carbohydrates, omega 3 fatty acids,  minerals and vitamins.

Ett av de vanligaste näringsämnena som människor idag känner till är viktig för vår hälsa är magnesium.

Magnesium är ett mineral som vi människor idag har ett väldigt stort behov av och detta beror på olika faktorer. En av dem är att vi äter mycket mejeri-produkter som innehåller höga halter av kalcium. Kalcium och magnesium bör alltid vara i korrekt inbördes balans med varandra, dvs vi behöver lika mycket av de båda för att de ska användas på rätt sätt i kroppen och lagras in på rätt ställe. För att skelettet ska kunna tillgodogöra sig kalcium behövs magnesium, men även fosfor (som vi utvinner från protein) och D-vitamin.

Magnesium är också inblandad i energiproduktionen i kroppen. Lågt magnesium skapar trötthet och utmattning och obalans mellan kalcium och magnesium skapar spända muskler, muskelkramper, stela leder, torr hud och torrt hår, spröda naglar, blodsockerobalanser och söt-sug.

En vanlig orsak till magnesium-brist är att vi har brist på vitamin B6. Dessa två samverkar men förbrukas i snabb takt när vi är stressade. Därför kan många uppleva svårhet med att förbättra sin magnesium-status på grund av denna brist.

Magnesium motverkar inflammation i kroppen. Huden är beroende av magnesium och de flesta människor med hudproblem har magnesium-brist. Stress är en stor bov och orsakar många obalanser och brister i kroppen och magnesium är en av dem.

Magnesium sänker även blodtrycket. Magnesium har avslappnande effekt på kroppen och hjärnan och därför kan vi även ha sömnproblem när vi har för lite magnesium i våra celler i kroppen. För att ta reda på din magnesiumstatus är hårmineral-analys ett utmärkt verktyg för att hitta balansen i kroppen och få de bästa kost-och kosttillskotts-rekommendationerna för just ditt behov.

Det är väldigt ovanligt men det finns även de med för mycket magnesium i kroppen. De som jag behandlat som har haft för mycket magnesium jämfört med kalcium, har haft problem med eksem. Så när det kommer till hudproblem är det verkligen inte lätt att gissa vad som behövs för att balansera och läka och därför är en hårmineralanalys en värdefull hjälp.

Nina Jonasson, din Hud-och Näringsterapeut