Pollenallergi

Happy, smiling, laughing little girl lays in a field of grass. Full of happiness and joy

Nu när våren närmar sig och olika pollen börjar att florera i luften, är det många som känner av det och får olika typer av reaktioner från sina slemhinnor i kroppen.

Det som händer är att histamin utsöndras i större utsträckning och skapar inflammatoriska processer som ökar slembildningen och vätska runt våra slemhinnor. Det märks i ögonen, i näsan och kan även påverka andningen.

Näringsämnen som kan påverka och minska utsöndringen av histamin och därmed minska allergibesvär, är magnesium och kalcium. De båda är mineraler som är viktiga för god hälsa och funktion och dessa två ska helst vara i balans med varandra för att kroppens celler ska fungera på ett bra sätt.

Många människor i västvärlden lider brist på magnesium. En av orsakerna är vår kost och en annan är hög stress. Kalcium däremot, finns det rikligt i kosten och brist på detta mineral är inte lika utbrett. Däremot finns det människor som har låga värden av båda och en vanlig effekt av det är att vi utvecklar olika typer av allergier, och en av dem är pollenallergi.

En annan orsak till att vi kan utveckla pollenallergi, är nedsatt matsmältningsfunktion. Om den viktiga nedbrytningen av det dietiska proteinet inte fungerar, kan osmält protein finnas i kroppen och belasta organen. Det kan öka förruttnelse-processen och även inflammatoriska tillstånd, vilket i sin tur leder till en ökad känslighet för protein.

Pollen innehåller protein, och kan alltså vid dessa olika obalanser skapa belastningar i kroppen som visar sig som allergiska reaktioner. Om du har denna allergi kan du med hjälp av en hårmineral-analys få svar på om det beror på någon av ovanstående obalans och därmed också förbättra dina förutsättningar och minska reaktionen från pollen. Du kan faktiskt bli helt symtomfri på ett helt naturligt och för hela kroppen, hälsofrämjande sätt.

Vill du veta mer om hårmineral-analysen, kan du läsa mer under analyser på hemsidan www.hudkliniken.se.

Har du några frågor är du välkommen att kontakta mig på info@hudkliniken.se.

Med önskan om en vacker, varm och grön vår.

Nina Jonasson, Hud-och Näringsterapeut