Virus och näring

Doctor holding fresh fruit and vegetable, Healthy diet, Nutrition food as a prescription for good health. (Selective Focus)

Eftersom vi är i en tid på året då många blir sjuka i olika typer av virus-sjukdomar, tänkte jag dela med mig av varför det är så och vad vi kan göra för att undvika dessa återkommande tillstånd av ohälsa. En del av oss blir aldrig förkylda medan andra är förkylda flera gånger om året. Varför är det så egentligen?

Vi är ju alla unika och har helt olika förutsättningar. Det beror på arv, miljö, stress, tungmetaller, kost och såklart livsstil. Därför kan man inte utgå ifrån att alla människor ska följa samma råd som en annan person får, för att hålla sig frisk. Hur vet man då vad som är bra för just mig??

Vi har alla en grundläggande konstitution, det vill säga, en konstitution som ger information om hur vår kropp fungerar utifrån hur aktiva våra endokrina körtlar, sköldkörteln och binjurarna, är. Detta påverkar metabolismen och hur snabb kroppen är på att omsätta maten vi äter till energi. Just detta är avgörande för en hälsosam kropp. Hälsan börjar alltid med matsmältningen och självklart också vilken typ av mat vi äter för att skapa goda förutsättningar för god och hälsosam energi.

De näringsämne som är viktigast för att kroppen ska kunna generera energi i cellerna är magnesium och fosfor. Magnesium är ett av de vanligaste mineralerna som människor lider brist på idag, och det beror på att vi äter för mycket mejeri-produkter, socker, vitt mjöl och även stressar. Stress förbrukar mycket magnesium och har en stor roll för att vi ska kunna hantera stress. Magnesium är även viktigt för matsmältningen, blodtrycket, sömnen, muskelfunktionen, skelett-bildandet och för att motverka inflammation.

Fosfor är ett annat mineral som kroppen utvinner från protein. Fosfor är delaktig i alla energiproduktions-omlopp i kroppen men också byggmaterial för nya celler och vävnader. Idag är det många människor som minskar sitt protein-intag av olika anledningar och det leder till att kroppen har svårt att upprätthålla en god och hälsosam energi. Det som händer då är att många istället äter socker-rika livsmedel som ger snabb energi med åtföljande trötthet. Denna blodsocker-obalans gynnar inflammatoriska processer i kroppen och gör att hälsan påverkas negativt.

Brist på en av dessa mineraler, eller båda, är en av anledningarna till ökade virusinfektioner. Det som händer när vi har brist på dessa är att vävnads-kalciumet ökar och kalcium gynnar virus. 99% av kalciumet i kroppen ska lagras in i vårt skelett och tänder. Men på grund av att människan idag äter mer raffinerad mat med socker i, minskar intaget av protein och stressar mycket, så har våra naturliga funktioner som matsmältningen blivit mer negativt påverkade av ett ökat vävnadskalcium som också gör oss mer känsliga för olika virus. De flesta virus har vi i kroppen och därför så utvecklar vi också de flesta virus-sjukdomar själv på grund av denna obalans. Vanliga exempel är herpes och körtelfeber men även vanliga förkylningar uppkommer oftare när våra mineraler inte är i balans. Sen finns det även andra näringsämnen som zink, C-vitamin och D-vitamin som är viktiga för ett väl fungerande immunförsvar och för att motverka virus. Även dessa blir påverkade när kost och livsstil inte är i balans.

Så vill du veta mer om hur du kan gynna din hälsa, skapa bättre förutsättningar för din kropp att producera energi och hormonell balans är du välkommen till Hudkliniken för att göra en hårmineral-analys. Den ger en väldigt god insikt i din biokemi och ger också information och verktyg för att kunna förbättra denna.

Vill du veta mer är du välkommen att kontakta mig på info@hudkliniken.se.

Med önskan om en friskare framtid!

Nina Jonasson, Hudkliniken