Blod eller vävnad?

Blood cells

Det är vanligt att man vid sjukvårdens hälsokontroller tar blodprov för att se näringsinnehållet och eventuelle brister. Självklart att det bra om det inte visar på några brister men det ger dock inte hela bilden av näringsvärdet i din kropp.

Blodet är en mycket känslig vävnad och blodcellerna klarar inte av stora förändringar i pH eller näringsobalanser och därför gör kroppen allt för att upprätthålla ett hälsosamt och väl fungerande blodsystem.

I blodet ser vi tillgången på näringsämnen men inte hur mycket av dem som våra vävnader/celler i kroppen tar upp och det är ju cellerna som styr våra organs funktioner, vår matsmältningsprocess, vår bakterieflora och möjligheten att tillverka hormoner. Så för att få en helhets-bild på hur din kropp fungerar ger vävnads-analyser en mycket bättre översikt utifrån vilken du kan skapa bättre förutsättning för en mer hälsosam och energisk kropp.

När man tittar på näringsinnehållet i vävnad är det inte bara mängden av varje ämne som är intressant utan även balansen mellan näringsämnen. Det är nämligen balansen som avgör hur väl dina celler fungerar och kommunicerar med andra celler. Alla cellers uppgift är att producera energi och om det finns för lite av de energi-krävande näringsämnena kommer effekten att bli trötthet, en trötthet som inte försvinner för att vi sover.

De viktigaste näringsämnena för att bilda energi (ATP) är magnesium och fosfor. Magnesium är dessutom inblandad i ca 300 andra enzymatiska processer i kroppen och ett väldigt viktigt näringsämne för vår hälsa och funktion. Magnesiumbrist är mycket vanligt och typiska symtom på brist är trötthet, sömnproblem, muskelkramper, nedsatt matsmältning, benskörhet, högt blodtryck, andningssvårigheter (astma) mm. Vanlig orsak till magnesium-brist är kalcium-överskott vilket i cellerna motverkar upptaget av magnesium. Därför kan livsmedel innehållande mycket kalcium motverka upptag av magnesium och livsmedel med högt kalcium är ju främst mejeriprodukter.

Fosfor som också är viktigt för god energi utvinner kroppen från protein. Fosfor bygger nya celler/vävnad, lagar skadad vävnad och producerar energi. En av förutsättningarna för att vi ska kunna bryta ner och omsätta proteinet vi äter till fosfor är en god saltsyra-produktion. Saltsyra är något som parietalcellerna i magsäcken bildar och för det krävs andra näringsämnen, bland annat natrium, magnesium, zink och B6.

Precis som med magnesium så motverkar kalcium även bildandet av saltsyra och därmed även upptaget av fosfor för en god energiomsättning. Inte bara mejeriprodukter som innehåller hög andel kalcium utgör detta problem utan även livsmedel innehållande socker och raffinerat mjöl har en indirekt påverkan och skapar denna obalans med mer trötthet, håglöshet, depression, matsmältningsproblem, hudproblem, sköldkörtelproblem, förstoppning, virus mm.

För att kunna upptäcka denna obalans och förändra kroppens möjlighet till bättre hälsa och energi kan man göra en hårmineral-analys på Hudkliniken. Eftersom vävnaden från håret ger god insikt i alla kroppens vävnader och funktioner inklusive huden är detta ett mycket bra verktyg för att läka hudproblem men även andra hälsoproblem på ett hållbart och långsiktigt sätt.

Vill du veta mer om denna analys så bara kontakta Nina på Hudkliniken. Enklast är att maila på info@hudkliniken.se