fbpx

Hudens reaktion på stress


Panic attack in public place. Woman having panic disorder in city. Psychology, solitude, fear or mental health problems concept. Depressed sad person surrounded by people walking in busy street.

För att kunna förstå varför vi kan utveckla hudproblem av stress, ska jag först förklara vad stress innebär rent biokemiskt och vad som händer i kroppen när vi stressar under längre tid.

Stressen vår kropp upplever är mentalt, som oro eller rädsla, eller fysisk, vilket innebär inflammation eller infektion på grund av bakterier, virus, svamp, tungmetaller, obalanserade näringshalter, läkemedel eller droger. Överdriven fysisk aktivitet utan återhämtning som vila och tillräckligt med näring kan också orsaka hög stress.

När vi är stressade på grund av någon av dessa nämnda anledningar, eller av flera av dem, utsöndrar våra binjurar ökad mängd adrenalin och kortisol vilka är de två hormoner som kroppen behöver för att kunna öka sin kapacitet i stressade situationer. Det sympatiska nervsystemet slås på. Dessa hormoner är livsviktiga för att vi ska kunna ”fly eller fäkta”, dvs klara oss ur en farlig situation. Då dirigeras blodet till våra muskler och den delen av hjärnan som ska ta beslutet om vi ska stanna och slåss eller springa. Denna delen av hjärnan är alltså inte den smartaste och tänker inte långsiktigt eller konstruktivt.

När kroppen är i stress behöver den mer näringsämnen för att kunna hantera den negativa effekten som bland annat är ökad surhet i våra vävnader. Surheten, som kommer av ett ökat natrium, motverkar samtidigt upptag och funktion hos andra viktiga ämnen i kroppen, som kalcium, kalium och magnesium. Detta kan leda till ökat blodtryck, vätskeretention (svullenhet), akut magkatarr, (virus) Infektioner, depression, allergiska reaktioner och hudproblem.

Så för att normalisera kroppens utsöndring av stresshormoner och återställa näringsbalans och pH, behöver vi förändra vår kost och livsstil och tillföra den näring som kroppen så väl behöver för att alla celler och organ i kroppen ska fungera optimalt och ge hälsa.

Eftersom kroppen stänger av det parasympatiska nervsystemet, vilket ger blod och näring till alla avgiftande organ och matsmältningen, kommer kroppens immunförsvar och möjlighet att smälta maten du äter inte fungera optimalt. Det leder till sämre upptag och användning av näringen du får i dig och även nedsatt återhämtning och uppbyggnad av nya celler.

Vill du veta hur det ser ut näringsmässigt i din kropp kan du göra en hårmineral-analys. Den ger insikt om stressens påverkan och vad du kan göra för att återställa balansen. Har du fått några tecken på obalans om trötthet, morgontrötthet, förstoppning, matsmältningsproblem, ökade allergier, huvudvärk, irritation, koncentrationssvårigheter, blodsocker-obalanser med mera, är du välkommen till mig.

Nina Jonasson