fbpx

Kolla behörighet på din terapeut


fbt

Hej alla fina!

Solen skiner och vädret är strålande, härliga augusti!

Idag tänkte jag prata om något som är väldigt aktuellt i min bransch, nämligen att helt outbildade personer kan starta och driva salong eller klinik och kalla sig terapeuter av olika slag. Eller så har hen kanske gått en kortare kurs, en spa-utbildning, kortare näringskurs eller liknande som absolut inte ger behörighet eller kunskap kring hudens anatomi och funktion eller kroppens övriga hälsa. Dessa ”terapeuter” kan även köpa avancerad utrustning från utlandet eller från oseriösa svenska företag som inte kräver godkänd utbildning i området.

När du bokar tid hos en terapeut oavsett vilken terapi denna utför så kolla alltid upp att hen är medlem i någon branschorganisation inom sitt område. Det är en kvalitets-säkring på att hen har genomfört godkänd utbildning och tagit examen. I min bransch som hudterapeut är det Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation (SHR) och som näringsterapeut är det Näringsmedicinska terapeutförbundet (NMTF). Dessa ställer höga krav på utbildningen och du måste även ha en godkänd behandlingsskadeförsäkring för att vara medlem. Jag har alltid min ”legitimation” på mig som intygar detta. Det kan du se på bilden! Vanligt är också att man har sina diplom och examens-intyg uppsatta på väggen i sitt behandlingsrum.

Jag är även specialiserad hudterapeut vilket innebär att jag vidare-utbildat mig efter avslutad examen och förkovrat mig för att hålla mig uppdaterad inom mina områden som är huden och hälsan. 

Så för att vara säker på att du får en proffsig behandling ska terapeuten vara diplomerad, auktoriserad eller legitimerad(sjukvårdsutbildad). Dessutom är priset en viktig del och när priserna är väldigt låga ska man också dra öronen åt sig. Tyvärr så är det många idag som skadar sig på olika sätt när outbildade ”terapeuter”tror att de kan. Vi arbetar med kraftfulla maskiner som kan absolut skada om vi är vårdslösa eller inte har utbildning. Om du skulle bli skadad vid en behandling (vilket tyvärr kan hända) så kommer du att få ersättning och hjälp av den ansvariga kliniken/salongen som är seriös, men troligtvis inte av den som är oseriös. Det kan bli dyrt och mycket tråkigt!

Önskar dig en fortsatt härlig dag 😉

Kram Nina


Lämna ett svar