fbpx

Huden behöver Zink


Detail of a partially blurred periodic table of the elements. Focus on zinc.

Hej i sommarvärmen!

Visst är det härligt med värme, sol och bad.

Idag ska jag berätta lite om mineralet zink. Det är ett av de näringsämnen som många lider brist på och kroppen kan berätta det genom att vi ofta då får problem med huden!

Mycket av kroppens zinklager finns i huden och anledningen till det är att huden behöver detta mineral för att fungera. Zink är idag ett näringsämne som är svårt att få i sig bara genom kosten pga att våra jordar är utarmade på näring och därför innehåller vår mat inte så mycket zink. De bästa källorna är dock ostron och kött och väljer man bort att inte äta protein från djurriket är risken ännu större för brist.

Zink är delaktig i 100 olika processer i kroppen, bland annat matsmältningen, immunförsvaret och för att producera hormoner. Du kan uppleva många olika symtom på zinkbrist men oftast visar det sig på huden! Akne, pigmentförändringar och svampinfektioner är några effekter av zinkbrist.

Många som tar tillskott av zink idag tar alldeles för lite och oftast på fel tid på dygnet. Det kan vara helt avgörande för ett gott upptag. Det finns också livsmedel och andra näringsämnen som motverkar upptaget och är man inte medveten om dessa kan effekt av tillskott utebli. Har du någon typ av hudproblem som är svårt att behandla endast från utsidan kan näringsterapi vara en god ide! För att se ditt zinklager i kroppen kan du göra en hårmineral-analys.

När man har brist på zink kan andra näringsämnen också påverkas och istället öka i kroppen, vilket kan leda till ett överskott som orsakar en sämre hälsa och framförallt hormonella obalanser.

Nu i solen bildar kroppen D-vitamin. Det är också viktigt för din hormonella balans.

Så njut av dagen, välkommen in och boka din hårmineral-analys eller ansiktsbehandling, jag är här hela augusti <3

Kram Nina


Kommentarer

 1. Katarina Thyreen säger: augusti 12, 2018, 09:17

  Hej! Har en bekant som skulle behöva din hjälp men han bor nära Stockholm. Kan du rekommendera någon hudterapeut som också är näringsterapeut i vår närhet?
  Tacksam för svar
  Katarina Thyreen i Trosa

 2. Nina Jonasson säger: maj 22, 2020, 14:03

  Hej Karin!!

  Ber om ursäkt för detta sena svar! Om din vän inte fått hjälp får han gärna kontakta mig. Han kan boka ett kostnadsfritt samtal för konsultation 15 min så att jag kan hjälpa honom vidare! Mvh Nina Jonasson, Hudkliniken

Lämna ett svar