X
Menu

Visst är akne en hudsjukdom... eller?

Alla (nästan) hudproblem beror på en inre obalans. Huden är ett mycket bra "medium" som berättar för oss att något inte står rätt till i vår kropp. När jag gör hudanalys kan jag avläsa var problemen sitter i kroppen och du kan på ett mer aktivt sätt förändra det i ditt liv som behöver förändring.

Akne och andra hudproblem uppkommer inte plötsligt utan det tar flera år av fel kost och livsstil för att utveckla olika obalnser eller sjukdomar. För de flesta är det svårt att förstå varför man plötsligt får problem med huden, men det är bara en effekt av att kroppen är i obalans. Kroppen är mycket bra på att upprätthålla en balans fast att vi människor faktiskt ofta lever och äter helt emot vad kroppen behöver. Till slut har den fått nog och sjukdomar uppkommer. Så varje bra sak du gör för din kropp och själ i livet är en investering för framtiden och du kan påverka din hälsa i rätt riktning. Så för att kunna ge rätt och långsiktig hjälp med dina hudproblem måste jag som hudterapeut ha mycket kunskap om kroppens funktioner och vad just du behöver göra för att bli hjälpt. Jag är utbildad och auktoriserad hudterapeut men även diplomerad näringsterapeut och kombinationen ger en bättre översikt av din hälsa både på utsidan och insidan.

Vad ska en näringsterapeut veta:

  • Hur kroppen påverkas av det vi äter

  • Vad olika kosthållningar består av och hur de kan öka eller sänka den fysiska och själsliga hälsan

  • Vad som ingår i en terapeutisk kosthållning och individanpassad kost

  • Hur man gör analyser för att utvärdera näringsstatus

  • Alla verktyg som behövs för att göra en näringsmedicinsk behandling

  • Hur kost och kosttillskott påverkar hälsa och sjukdomar

  • Grundläggande kunskap om kosttillskott, vitaminer och mineraler

  • Kunna utvärdera närings-och avgiftningsstatus

  • Kunna skräddarsy kost, livsstil och kosttillskottprogram för att optimera hälsotillståndet hos människor.


AKNE

Akne är ett samlingsnamn på olika typer av hudproblem som är ett vanligt problem i tonåren, men att få akne i 20-30 års ålder är inte heller så ovanligt. Akne är en bakteriell tillväxt på huden och både den som har torr hy som fet hy kan få det. Det vanligaste är att de som får akne har väldigt känslig hy. Akne kan visa sig som stora infektioner under huden men kan även vara vätskefyllda utslag utan finnar. Inom sjukvården bedömer man oftast alla lika oavsett problem vilket inte alltid ger så bra resultat. Akne kan till viss del behandlas med antibiotika men inte alla är i behov av detta. Speciellt den typen av "akne" som innefattar pormaskar, fet hy och/eller finnar har ingen som helst nytta av antibiotika. Efter en antibiotika-kur är det också viktigt att man fullföljer behandlingen med att tillföra kroppen näring- annars kommer den tillbaka.

Som sagt är akne en bakteriell infektion och om man har patogena (sjukdomsalstrande) bakterier i kroppen så har man för lite apatogena (hälsofrämjande) baktrier. Efter att man normalt tagit en antibiotika-kur på  5-10 dagar,  tar det 9-12 månader för tarmen att återställa tarmfloran. För en person med akne är det inte ovanligt med flera månaders antibiotika-kur.
I tarmen bör det finnas cirka 2 kg mjölksyrabakterier-bakterier som vi kallar probiotika. Antibiotika betyder "mot liv" och probiotika betyder "för liv". Antibiotikan dödar de patogena baktrierna (men inte virus, svamp eller parasiter) men också mycket av de goda bakterierna. Det innebär att många får en ytterligar minskning  av de goda bakterierna  och kan till och med bli sämre i sitt hälsotillstånd än innan antibiotikan.
Så om man måste ta antibiotika-glöm inte att ta näringsstöd i form av multi-vitamin-mineral och gärna mjölksyrabakterer (de goda bakterierna till tarmen) under en period av 3-6 månader efter avslutad behandling.

Hur jag behandlar akne:
Eftersom akne uppkommer av ett överskott av patogena bakterier, virus, parasiter eller svamp har kroppen för lite av de opatogena. Av vilken anledning har det blivit såhär? För att ändra ett tillstånd måste vi veta vad som skapade aknen/obalansen. Kroppen har ett mycket väl fungerande immunförsvar-om vi sköter oss, men om vi lever på ett sätt som motverkar ett bra immunförsvar är det också lättare för patogena bakterier, svamp, parasiter och virus att få fäste. Orsakerna kan variera men många av oss äter en mycket näringsfattig kost med mycket raffinerade kolhydrater, margarin, godis, läsk, juice med mera som inte ger kroppen någon näring utan som ofta gör skada. Om det är så måste man ändra på det. Om det inte är maten som är probelemet kan det vara stress, dålig matsmältning, förstoppning/diarre, dåligt näringsupptag, läkemedel, p-piller och kanske  för mycket/för lite fysisk träning. Kroppen behöver vara i balans och den balansen är individuell. När man kommr til mig med dessa hudproblem är det en hälsosam livsstil vi ska försöka uppnå och det tar lite tid att ställa om men ger fantastiska resultat som gynnar hela kroppen och en hälsosam vardag.


ROSACEA

Rosacea är det många som får som diagnos hos läkare. En person med känslig hy som lätt rodnar har inte rosaea. Rosacea är en inflammation i blodkärlen i ansiktet som orsakar kraftig rodnad-oftast på kinder, i pannan och på hakan. Detta kan även ge akneliknane utslag, Rosacea uppkommer pga en känslig mag-tarmslemhinna.  Därför kan en person med rosacea inte äta eller dricka vad som helst och reagerr starkt på stress. Detta innebär ett behov av att ändra sin livstil och stötta mag-tarmslemhinnan så kan man bli helt symtomfri. Det är också viktigt att man använer hudvårds-produkter för en känslig hy och undviker att tvätta den för ofta.


PIGMENT-FLÄCKAR/FÖRÄNDRINGAR

När vi solar blir vi jämnt och fint bruna på huden. Om pigmenteringen blir ojämn eller delvis stanna kvar har vi fått pigmentförändringar. Enligt sjukvården beror detta helt och hållet på solen. Jag håller inte med! Pigmentförändringar kan komma av många kemiska obalanser i kroppen och vanliga orsaker är läkemedel, p-piller, hormoner, svampinfektioner och näringsbrister. Att äldre människor får pigmentfläckar i ansiktet och på händerna ser vi som normalt och de får höra att de solat för mycket. Detta kan visserligen stämma, men kombinationen sol och näringsfattig kost och läkemedel som p-piller är inte ovanlig. Framförallt har näringsintagt stor betydelse.
Det går att ta bort de flesta pigmentförändringar med bland annat laser/fpl  men för att motverka att de kommer tilbaka behöver man förändra sin kost/livsttil, intag av läkmedel med mera och ta kosttillskott.
De som har bortfall av pigment (vitiligo) kan mycket väl ha  fått detta pga näringsbrist En vanlig orsak till vitiligo är stress och stress orsakar ett ökat behov av näring. När det uppstår näringsbrist i kroppen är det oftast huden, håret eller naglarnas kvalitet som förändras/påverkas först. Och vid vitiligo kan B-vitamin-brist vara en orsak.


HERPES SIMPLEX/GENITALA HERPES/BÄLTROS

Herpes är en virussjukdom som oftast utvecklas  när vi är barn. Herpes-utslagen visar sig kring munnen och läpparna och återkommer när vi utsätter kroppen för stress och immunförsvaret  minskar och vi blir mottagliga för virus. För att undvika ett herpes-utbrott kan man undvika mat som innehåller aminosyran arginin. Arginin finns rikligt i  choklad, kokos, carob, havre, vete, vetekli, jordnötter, sojabönor, vitlök, ärter, solrosfrö och ginseng.. Ät då istället mer av mat som innehåller aminosyran lysin såsom fisk, mjölk, kyckling, mungbönor. Kost som innehåller både lysin och arginin är vilt, fläsk, kalkon, ricottaost, korv, youghurt, ost och ägg. Bältros kommer från samma virus och påverkas negativt av samma aminosyra. Vid dessa återkommande besvär är det immunförsvaret som behöver stärkas med näringstillskott och tarmfloran förbättras.


PERIORAL DERMATIT

Röda utslag kring munnen kallas perioral dermatit. Även detta behandlar man inom sjukvården med antibiotika. Perioral dermatit är en typisk symtom på stress och att ge kroppen ännu mer stress gör ofta att det återkommer. Stress kräver mycket näring och sätter njurarna/binjurarna på högvarv. Detta symtom är verkligen en indikation på att en livsstillsförändring krävs. Kan också uppkomma plötsligt vid utlösande av trauma (chock) men innebär inte desto mindre att kroppen har näringsbrist och är i stort behov av vila, näring och återhämtning.


PITYRIASIS VERSICOLOR

Detta är en jästsvamp som lever i hudens övre skikt och symtom är vita fläckar främst på bålen, men kan sprida sig till hela kroppen om man har det under längre tid. När man fått hudsvamp har man det förmodligen i hela kroppen. Det finns en koloni jästsvampar (candida albicans) i tarmen som vid påverkan av p-piller, antibiotika, dålig kost och annat som kan störa tarmfloran växer till sig och kan infestera alla kroppens organ. Detta kan ge matsmältningsproblem, gaser, svullen mage, sockerbegär och trötthet. Jästsvampen lever på socker och "jäser" när den ätit och restprodukten är alkohol. Så en person som ätit socker med en överväxt av candida kan även vara alkoholpåverkad!
Man kan smörja in huden med kallpressad mandelolja eller kokosolja. Dessa två är effektivt svampdödande. Det går också bra att att tillföra dem med kosten. Kosten bör vara strikt candida-kost under en längre tid (inga snabba kolhydrater allls), svampdödande örter och mjölksyrabkterier. Räkna md att det krävs 8-12 månader för att bli av med jästsvampar.

När du varit hos mig kanske du inte kommer hem med hudvårdsprodukter utan produkter för kroppen och nya direktiv för en hälsosammare livsstil. Det tjänar vi alla på.


VÄLKOMMEN TILL HUDKLINIKEN I YSTAD
Nina Jonasson aukt.hudterapeut & hudhygienist
Diplomerad näringsterapeut